Cuisine: Великден

Варени яйца с бекон

Лесен и вкусен начин за справяне с варените яйца след великденските празници.

By Gotvachi

Варени яйца на фурна

Варените яйца могат да бъдат страхотна и бърза закуска, когато имаме неочаквани и гладни гости.

By Gotvachi

Пролетна салата с варени яйца

Бърза салата със средиземноморски привкус. Особено след Велиденските празници тази салата е спасение от многото варени яйца.

By Gotvachi

Сандвич с варено яйце

Свеж и вкусен сандвич.Особено ако застояват варените великденски яйца.

By Gotvachi

Лесен козунак с кондензирано мляко (без месене)

Е, скоро е най-християнският празника, Великден. Вероятно няма човек на земята, който да не знае този празник. На масата се поставя на всички боядисани яйца и разбира се пекат сладкиши и бисквити. Един специален елемент великденската трапеза е великденския сладък хляб - козунак.

Така че днес аз искам да споделя с вас още една лесна рецепта за козунак с кондензирано мляко, която също не включва НИКАКВО месене, а само втасване както е описано в рецептата. Да започваме!

Ако искате да се насладите на великденския козунак с изцяло домашни продукти, ТУК описано как се прави домашно кондензирано мляко. Може да разгледате две рецепти: за кондензирано мляко без сухо мляко и кондензирано мляко без лактоза.

Ако направите повечко кондензирано мляко, или просто Ви стане много вкусно и сладко, мога предложа и рецепта за Великденски бисквити с кондензирано мляко, които да украсите.

Мога да предложа също и друга изпитана рецепта за Козунак без месене ,направен изцяло със стандарните съставки и точните пропорции.

Ето някои съвети за подготовка на козунаци:

Торта тесто трябва да бъде нито течност, нито твърдо. При заместването трябва да има последователност и да му давате време да съставките да се активират. Първо маята, след това след добавянето на основните съставки и в самия край, когато тестото е в тавата. Тестото за торти обича топлината, така че може да го оставите да втаса при температура от 30-45 градуса.

Препоръчва се също да се пече в зависимост от масата на козунака, е необходимо да се пекат различни периоди от време: по-малко от кг - 30 минути , 1 кг - 45 минути , 1.5 кг - 1 час , 2 кг - 1.5 часа . ВАЖНО: Ако козунака започва да гори, покрийте го със суха хартия. Когато е готов, също дайте време да се охлади добре.

Украсете домашно приготвените сладкиши по свой собствен начин. Например, може да намажете отгоре на козунака с яйце и масло, и се поръсва с орехи, основен захар и бисквити.

By Slava

Гръцки великденски бисквити – Кулурака

Тъй като повечето празници в Гърция се въртят около храната, гръцкият Великден не е изключение! Това са дните, когато домакините подготвят вкусни ястия за Великден и правят всички вкусни традиционни гръцки рецепти, като агне, зеленчуци с карфоти, обградени с великденски яйца и разбира се тези невероятни гръцки великденски бисквитки Кулурака.

Кулурака (или бисквитки, от гръцки κουλουράκια) са традиционни гръцки бисквити, който обикновено се приготвя на Великден и се яде след Велика събота.

Те са маслени бисквити, който традиционно се оформят с ръка като осмица и се глазират  с яйце. Имат сладък деликатен аромат на ванилия. Също така са много вкусни, когато се поръсят със сусам.

В днешно време повечето рецепти за Кулурика включват бакпулвер и хлебна сода, но опитът ми показва, че нищо не се сравнява с традиционната рецепта, в която се добавя амоняк. Амонякът прави тези гръцки бисквити невероятно ефирни и хрупкав.

И най-хубавото? Забавлявайте се с цялото семейство, докато месите на кулурака. Тестото може да се оформено в сплетен кръгове, осморки, усукани венци, подкови или великденски формички - зайче, кошница или яйце. Обикновено се ядат със сутрешното кафе или следобеден чай.

Ето няколко предложения за украса на Великденски бисквити:

 1. Във формата на зайче (I вид)

 2. Във формата на зайче (II вид)

 3. Във формата на кошница

 4. Във формата на Яйца

А защо да не си създадем нова традиция - да си разменяме бисквити Великденски яйца!?

Може да видите и други наши предложения за велиденски бисквити:

By Gotvachi

Велиденски бисквити (II вид)

Сгъстеното кондензирано мляко придава на тези сладки бисквити допълнително хрупкавост -трябва да  опитате  тези Великденски бисквити.

Ето няколко предложения за украса на Великденски бисквити:

 1. Във формата на зайче (I вид)

 2. Във формата на зайче (II вид)

 3. Във формата на кошница

 4. Във формата на Яйца

А защо да не си създадем нова традиция - да си разменяме бисквити Великденски яйца!?

Може да видите и други наши предложения за велиденски бисквити:

By Gotvachi

Великденски бисквити (Ι вид)

Традиционно Великденските бисквити се правят във Събота (денят преди Великден) и се подаряват като подарък.

Упрасяването на бисквите е толкова забавно за децата, колкото и самото боядисване на великденските яйца.

Ето няколко предложения за украса на Великденски бисквити:

 1. Във формата на зайче (I вид)

 2. Във формата на зайче (II вид)

 3. Във формата на кошница

 4. Във формата на Яйца

А защо да не си създадем нова традиция - да си разменяме бисквити Великденски яйца!?

Може да видите и други наши предложения за велиденски бисквити:

By Gotvachi

Лесен козунак (без месене)

Козунакът е традиционен сладък хляб, който се приготвя за християнския празник Велик ден (или също Пасха). Рецептата за този козунак, не е традиционната, която включва така популярните 100 удара, за да се бъда омесено тестото добре. А точно обратното, тази рецепта НЕ включва никакво месене.

Този мързелив козунак е също толкова вкусен, колкото и традиционна и също втасва дълго време. За направите вкусен козунак е важно да знаете няколко принципа и съставки, които ще направят козунака вкусен и с традиционен празничен аромат и вкус. Ето и моите съвети:

Как да изберем брашното? Брашното трябва да бъде с високо съдържание на глутен, затова в този случай е най-добре да използвате готов микс за козунак. Ако ли не, използвайте брашно тип 350.

Каква мая да използвам? Маята, която може да използвате е суха или прясна. При прясната мая трябва предварително да я активирате с 1 с.л. захар, 25-50 мл хладко мляко или вода и 2-3 с.л. брашно. Оставяте я за 5-10 мин. преди да я използвате. Ако изберете сухата мая, ще е още по-"мързеливо". В тази рецепта съм използва суха мая.

Каква мазнина е най-подходяща? Мазнината е следващата важна съставка от хубавия козунак. Може се използва масло, олио или свинска мас. Избере, което имате в изобилие вкъщи Безспорно със свинска мас вкуса е наистина доста специфичен и хрупкав.

С каква течност да забъркам тестото? Може да се използва мляко или вода, но става по-вкусно с мляко. Добавят се и повече яйца, който да слепят цялата смес и да бъде еднородна.

И накрая, но не по важност - последната основана съставка - колко  захарта да сложа, за да бъде наистина сладък козунака ми? Аз използвах захар, колкото би била необходима, за да задейства маята, и добавих 2-3 с.л. течен подсладител. Смятам, че изкуствените подсладителите биха били добър избор за наистина сладък козунак. Ето ТУК може да прочетете повече информация за полезните и вредните страни на подсладителите.

След като разгледахме основните съставки, идва ред да поговорим за втасването. Както казах в началото, това е нещо, без което не може да стане козунака. Имате два варианта за втасване. Първият вариант е ако искате да втаса за около 5-6 часа. При това положение оставете тестото да престой на стайна температура. Ако няма да печете козунака същия ден или в следващите три-четири дни, може да го оставите спокойно в хладилника, докато му дойде време да отиде във фурната.

Е, да започваме.

By Slava

Готвачи.ком - Креативни, Вкусни, Здравословни
Scroll